De Maria Dagkapel

Rond het jaar 2000 ontstond er binnen het parochiebestuur behoefte om voor iedereen, die verlangde naar een moment van rust en contemplatie, een plekje te scheppen in onze kerk, dat voor een groot deel van de dag open zou kunnen zijn. Na verschillende mogelijkheden overwogen te hebben kwam het idee op hiervoor de rechter  zij-ingang van de kerk te gaan gebruiken. Toen er na vele speurtochten naar een geschikt beeld of een mooie icoon geen resultaat geboekt werd en de datum van de opening van de kapel dichterbij kwam, is mij gevraagd een icoon voor de kapel te schilderen.

Deze, voor mij, zeer vererende opdracht resulteerde in het ontstaan van de icoon die nu in ons  Maria kapelletje hangt.

ikoon_1

   De Moeder Gods “Eleousa”

De oorspronkelijke Maria icoon ontstond in de elfde eeuw en betekent vanuit het Grieks vertaald: ”de Moeder van de barmhartigheid, van de tederheid”.

Het kapelletje met de geopende deur, waar je de icoon, zo mooi verlicht, vanaf de straat kunt zien hangen, nodigt iedereen uit binnen te komen en een momentje te reserveren om tot rust te komen, misschien een gebed te doen of alleen maar stil te zijn in deze zo drukke, jachtige tijd. Misschien voelt ook u iets van die tederheid en barmhartigheid.

In het boek dat in het kapelletje ligt kunt u, als u daar behoefte aan heeft, vragen om voor een bijzondere  persoon of gelegenheid te bidden. Tijdens de mis in het weekend wordt er dan door de aanwezigen gebeden voor alle intenties uit de Maria Dagkapel .

De kapel is dagelijks van ongeveer 10.00 uur tot 17.00 uur open.

Marijke Dekker-Hollants